Początek
24 września 2010
Restauracja Pod Prosiakiem powstała 24 września 2010 roku. To właśnie wtedy przeszliśmy totalną metamorfozę biorąc udział w programie "Kuchenne Rewolucje". Skorzystaliśmy z obecności pani Magdy Gessler w naszych progach - odmieniliśmy zarówno wnętrze lokalu, jego funkcjonowanie, jak i kartę dań. Nasza odmiana została bardzo dobrze przyjęta. Odebraliśmy sporo gratulacji, tak z zagranicy, jak i z Tychów. O jej skuteczności świadczą też słowa pani Magdy Gessler - Kuchnia jest śląska i jest przednia, jest tak jak w domu.
Jesteśmy obecnie restauracją, w której serwowane są dania z wieprzowiny i tradycyjne regionalne potrawy. Starannie dobieramy i selekcjonujemy dostawców, zawsze kierując się zasadą najwyższej jakości. Wiemy bowiem, że potrawy przygotowane z najlepszych produktów spożywczych są gwarancją sukcesu naszej restauracji. Dbamy także o nasze zaplecze gastronomiczne, w którym wykorzystujemy najlepsze współczesne techniki gotowania oraz specjalistyczne urządzenia gastronomiczne.
Dbamy o to, aby nasze produkty pochodziły od lokalnych producentów: warzywa i owoce sprowadzamy z polskiego gospodarstwa rolnego ze Szreniawy koło Olkusza, mięsa z polskiego gospodarstwa rolnego z okolic województwa małopolskiego i świętokrzyskiego. Z kolei świeże ryby, które również serwujemy w karcie, kupujemy bezpośrednio z kutra rybackiego z okolic nadmorskich.
Serwujemy dania regionalnej kuchni śląskiej - jesteśmy członkiem szlaku Śląskie Smaki. Mamy nadzieję że serwowane przez naszych kucharzy śląskie potrawy, oparte na polskich produktach trafią w Państwa gusta.
GAULT & MILLAU na 2020 rok
Znajdujemy się w Żółtym Przewodniku GAULT & MILLAU na 2020 rok
Nasza
Oferta
Jeżeli szukasz restauracji o ciepłym i klimatycznym wnętrzu, w którym poczujesz się jak w dawnym śląskim domu to trafiłeś pod właściwy adres.
Dysponujemy:
Salą śląską - posiadającą ok 65 miejsc siedzących
Salą bankietową - posiadającą około 110 miejsc siedzących
Tarasem letnim - posiadającym około 35 miejsc siedzacych
Kawiarenką Słodkości pod prosiakiem - posiadającym ok 60 miejsc siedzących
Tarasem kawiarenki - posiadającym około 30 miejsc siedzących.
Organizujemy:
-Wesela
-Rocznice ślubów
-Jubileusze
-Komunie
-Chrzciny
-Przyjęcia Pożegnalne
-Spotkania biznesowe
-Imprezy integracyjne
-Przyjęcia Wigilijne
-Imprezy Sylwestrowe
-Catering
Wyróżnienia i certyfikaty:
Otrzymaliśmy wyróżnienie w Przewodniku GAULT & MILLAU w roku 2016, 2017, 2018 i 2019
Posiadamy Certyfikat Jakości TRIPVISOR 2016 i 2017
Mała